Jdi na obsah Jdi na menu
 


O poháru Czech Racing Cup

 

V dávné historiie neexistovaly žádné speciální tratě, kterým dnes říkáme motodromy. Závodilo se na běžných silních, samozřejmě pro tento účel uzavřených a náležitě zabezpečených. Koncem sedmdesátých let dvacátého století, ale postupně docházelo k obratu - motocyklové závody se začaly stěhovat na umělé, pro ten účel postavené závodní tratě.

Postupný odliv jezdců znamenal velké problémy pro pořadatele motocyklových závodů na našich domácích tratích a tím konec mnoha a mnoha domácích podniků. Tomuto trendu v podstatě dokázal vzdorovat jediný organizátor, hořický AMK, pořadatel tradtičních - 300 Zatáček Gustava Havla.

Nové tisíciletí ale přineslo i nové možnosti, které vyústily v návrat ke kořenům. V České republice se pomalu ale jistě začíná blýskat na lepší časy motocyklové disciplíně, která se vlastně stala kolébkou veškerého motocyklového dění na silnici. Na scénu přicházejí odhodlaní příznivci, kteří s úspěchem obnovili zašlou slávu svých podniků, či rozjíždějí nové projekty a nové závody na sebe dlouho nenechaly čekat.

Tak nastala situace, že v roce 2008 už jsme mohli vidět moderní závodní motocykly na pěti českých závodních tratích. Vedle tradičních Hořic jsme v kalendáři měli Těrlicko, Kyjov, Staré Město a Ostravu. 

To už se začala vkrádat myšlenka - uspořádat hodnocení jezdců z výsledků pouze na přírodních okruzích. S myšlenkou přišli bráchové Pavel a Láďa Kočí z Hořic, oba jsou známí spíš pod svými přezdívkami, tedy wusa a Larry. 

Tak to všechno v zimě 2008 začalo. Protože pro rok 2008 se ještě nejednalo o oficiální seriál s požehnáním AČR, pracovně byl přijatý název "Český mistráček", který se velmi ujal. V průběhu celé sezóny byly počítány a zveřejňovány průběžné výsledky a nakonec na podzim roku 2009 proběhlo v Hořicích, za vydatné pomoci místního AMK, první vyhodnocení seriálu závodů na přírodních okruzích. 

Věci ale šly dál. Pořád chyběl punc oficiality. Pořadatelé závodů měli několik společných schůzek, aby dohodli postup jak dál. Těsně před koncem roku 2009 se tak za vydatného přispění Těrlických a Kyjovských podařilo pomyslnou káru dotlačit do cíle. 

Tak se stalo, že od roku 2010 tady máme oficiální Pohár SZM na přírodních okruzích.  Tímto počinem jsme se stali doslova světovou velmocí, protože kromě společného mistrovství Severního Irska a Irské republiky, žádný jiný domácí šampionát na přírodních okruzích ve světě není.